ZMĚNIT MÍSTO

Jihozápad USA sužují rozsáhlé požáry

17.06.2020

Hasiči už od počátku června hasí ohromné lesní požáry v oblasti států Arizona, Colorado, Nové Mexiko a Oklahoma. Vzniklo zde několik velkých požárů, které se díky silnému větru a proschlé vegetaci velmi rychle šíří. Do dnešního dne požáry sežehly přes 120 tisíc hektarů a je v nedohlednu, kdy se je podaří zcela uhasit.

Denní teploty na jihozápadě USA atakují hranici čtyřiceti stupňů Celsia, do toho zde vane vítr o rychlosti až 70 kilometrů za hodinu. Podmínky pro vznik nových požárů jsou ideální i vzhledem k nízké vzdušné vlhkosti. V důsledku těchto informací bylo Národní meteorologickou službou vydáno varování v pěti státech před rozšiřujícími se požáry.

Příčiny některých požárů už byly vyšetřeny a mnohdy byl zažehnut zásahem blesku, jako tomu bylo i u požáru v Arizoně poblíž pohoří Catalina. Další z požárů v Arizoně vznikl na začátku června a spálil šest tisíc hektarů lesa. V Arizoně musel být dočasně uzavřen i Grand Canyon, protože některé požáry zuří v těsné blízkosti. Celkem požáry v Arizoně spálily už 87 tisíc hektarů lesa.

Další z požárů spalují lesy ve státech Colorado, Oklahoma a Nové Mexiko. Hasiči zde zdolávají celkem jedenáct požárů, které sežehly už 20 tisíc hektarů lesního porostu. Podle meteorologů má teplé počasí panovat na i v následujícím týdnu a nebezpečí před požáry bude hrozit minimálně do poloviny července.

Jeden z požárů v Arizoně dosahuje gigantických rozměrů a byl zachycen i meteorologickým satelitem. Požár zuří severozápadně od Phoenixu a všichni obyvatelé žijící v této oblasti byli včas vyzvání k tomu, aby dočasně opustily svoje domovy.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu