ZMĚNIT MÍSTO

Pobřeží slonoviny zasáhly sesuvy půdy

19.06.2020

Pobřeží slonoviny ležící v západní Africe je další ze zemí, kterou delší dobu sužují vytrvalé deště. Nejhorší situace je v hlavním městě Abidjan, protože sever města zasáhly v úterý sesuvy půdy, které zabily nejméně třináct osob. Podle ministra obrany se desítky osob stále pohřešují a je jisté, že počet obětí na životech poroste.

Za uplynulý týden spadlo v Abidjanu trojnásobně více srážek, než tomu bývá průměrně v tomto období. Podle ministra obrany Hameda Bakayoka a starostky Abidjanu Amidou Sylla probíhají rozsáhlé pátrání po pohřešovaných osobách v troskách zasypaných domů.

Meteorologové podotýkají, že Pobřeží slonoviny se momentálně nachází v období dešťů, které trvá od dubna do října. Každoročně zde záplavy a sesuvy půdy zabijí desítky osob žijících především ve zbudovaných osadách na okraji erodujících svahů.

Všichni obyvatelé Pobřeží slonoviny se obávají, že v důsledku nepolevujících srážek doprovázejících silným větrem by mohla být snížena i produkce kakaa. Právě pěstování kakaovníků je pro Pobřeží slonoviny klíčové a jedná se o hlavní hospodářskou plodinu.

Sesuvy půdy zcela zasypaly kolem třiceti domů nacházejících se v předměstí Anyama na okraji Abidjanu. Ve městě od středy zcela zkolaboval i kanalizační systém a došlo k odtržení části kopce, který zasypal osm domů.

Po celém území Pobřeží slonoviny byly zaznamenány rekordní srážkové úhrny. V oblasti Soubre za jediný den spadlo 230 milimetrů srážek. V dalších dnech spadlo průměrně 170 milimetrů srážek. Záplavy a sesuvy půdy v Pobřeží slonoviny ohrožují statisíce obyvatel a velké procento z nich žije pod hranicí chudoby.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu