ZMĚNIT MÍSTO

Mexiko zasáhlo silné zemětřesení

24.06.2020

V Mexiku udeřilo mohutné zemětřesení o síle 7,4 stupně a zahynuli nejméně čtyři lidé. Epicentrum zemětřesení se nacházelo v Jižní Oaxace a země se zachvěla krátce po desáté hodině dopoledne v úterý. Krátce po otřesech bylo vydáno varování před možnou vlnou Tsunami, která by mohla zasáhnout tichomořské pobřeží Mexika.

Ze zpráv amerického geologického průzkumu je patrné, že epicentrum se nacházelo 12 kilometrů od vesnice Santa María Zapotitlán. Podle federálního úřadu civilní obrany a prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora zahynuli čtyři osoby a několik dalších utrpělo zranění.

Otřes byl tak silný, že zapříčinil zhroucení mnoha budov a další stovky jich bylo poškozeno. V troskách zhroucených budov zahynuli dva lidé a další byli zraněni. Nejvíce budov bylo poškozeno v horském městečku Ozolotepec a Huatulcu, které patří mezi turisticky vyhledávané destinace.

Menší poškození utrpěla i jedna z nemocnic a krátce na to byli všichni pacienti preventivně evakuovaní, dokud nedojde k prozkoumání strukturálních škod. Seismologové zaznamenali kromě hlavního otřesu o síle 7,4 stupně ještě 140 slabých, které nezpůsobily žádné škody. Je jisté, že v důsledku zemětřesení došlo k požáru na rafinérii společnosti Pemex, která leží nedaleko epicentra.

Z počátku měly místní úřady obavy ze vzniku vlny tsunami, ale brzy se ukázalo, že k tomu nedojde. Podle mexických zpravodajských služeb došlo k poškození mnoha domů i v hlavním městě stejnojmenného státu Oaxaca. Hlavní z otřesů byl podle mnoha svědků slyšitelný až do vzdálenosti šesti set kilometrů. Vzhledem k rozsahu škod potrvá nejméně týden, než budou vyčísleny.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu