ZMĚNIT MÍSTO

Řeka Brahmaputra zaplavila v Indii dva tisíce vesnic

02.07.2020

V důsledku rozsáhlých záplav v Indii už muselo své domovy opustit přes milion lidí ve státě Assam. Situace se výrazně zhoršila, když se vylila z břehů jedna z nejvodnatějších řek světa Brahmaputra. Voda okamžitě zaplavila přes dva tisíce vesnic, které leží podél břehů Brahmaputry. Záplavy zasáhly bohužel i místa, kde žije největší množství nosorožců indických na světě.

Brahmaputra dlouho odolávala vydatným dešťům, které souvisí s monzunovými bouřemi. Řeka tekoucí z Tibetu do Indie se vylila ze svých břehů koncem minulého týdne a od té doby zaplavila více než dva tisíce vesnic včetně části národního parku Kaziranga, který je domovem nosorožců indických.

Po celém státě Assam, který se nachází na severovýchodě Indie, bylo zřízeno kolem dvou set padesáti záchranných táborů. S evakuacemi od počátku pomáhá armáda za pomoci záchranářů a umisťují obyvatele z nejvíce postižných oblastí do záchranných táborů. Od počátku monzunových bouří už ve státě Assam zahynulo 33 lidí.

Velké ztráty evidují i farmáři, kterým voda zaplavila pole o rozloze 75 tisíc hektarů. Jedná se především o čajové plantáže, kterými je stát Assam vyhlášen. Tato oblast bývá záplavami vzhledem k poloze postižena každým rokem a indická vláda investuje nemalé prostředky na protipovodňová opatření.

Několik divokých zvířat včetně divokých jelenů bylo sraženo při úniků před divokou vodou na místní dálnici. Přes tuto dálnici každým rokem prchá před povodněmi do vyšších poloh tisíce zvířat. Národní park Kaziranga, který je na seznamu světového dědictví UNESCO byl zaplaven ze sedmdesáti procent. Většině zvířat se podařilo uprchnout, ale nejméně dvacet včetně jednoho nosorožce se jich utopilo.

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu