ZMĚNIT MÍSTO

Západní Japonsko zasáhly povodně

04.07.2020

Před týdnem předpovídali meteorologové, že západ Japonska zasáhnou silné deště, při kterých spadne stovky milimetrů srážek. Krátce na to, se pesimistická prognóza vyplnila a prefektury Kumamoto a Kabashima zasáhly mohutné záplavy. Voda zaplavila i pečovatelský dům a do dnešního dne se pohřešuje 14 osob v prefektuře Kumamoto.

Vydatné deště zapříčinily mohutné záplavy a výpadky elektřiny v západním Japonsku. V některých oblastech už byly zaznamenány i sesuvy půdy a záchranáři museli ze střech domů evakuovat stovky obyvatel.

Vzhledem k velkému rozsahu škod bylo na pomoc přivoláno tisíce vojáků, kteří pomáhají s evakuacemi. Ty byly doporučeny v prefekturách Kumamoto a Kabashima. Přesný počet lidí, který se rozhodl opustit své domovy, není úřadům znám, protože evakuace nebyly nařízeny.

Zdaleka nejhorší situace je v blízkosti rozvodněné řeky Kuma, která zaplavila tisíce domů v oblasti Hitoyoshi v prefektuře Kumamoto. V okrese Tsunagimachi byli čtyři lidé pohřbeni pod sesuvem půdy a tři z nich zahynuli. Spoustu práce měli i záchranáři v zatopeném městě Ashikita a pátrali po šesti osobách. Jeden člověk zde utrpěl vážná zranění a ihned byl převezen do nemocnice.

Do záchranných prací byla zapojena spousta těžké techniky včetně vrtulníků a lodí. Během jediného dne eviduje společnost Kyushu Electric Power Co. osm tisíc výpadků elektřiny ve výše zmíněných prefekturách. V současné době už je do záchranných prací podle premiéra Shinza Abeho zapojeno přes deset tisíc vojáků a dva tisíce záchranářů.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu