ZMĚNIT MÍSTO

Při sesuvech půdy v Myanmaru zahynulo 160 obyvatel

06.07.2020

Vydatné deště způsobily v Myanmaru lokální záplavy, ale i smrtelné sesuvy půdy, které zasypaly důl na těžení nefritu. Pod nánosy bahna bohužel zůstalo uvězněno přes 160 horníků, které se nepodařilo zachránit. Zbytek horníků se včas přesunul do výše položených oblastí, kde sesuvy půdy nehrozí.

Sesuvy půdy nejvíce zasáhly severní oblast Myanmaru, kde se nachází velké množství dolů na nefrit a rubín. K důlnímu neštěstí došlo ve čtvrtek minulého týdne a od té doby pohotovostní a záchranné služby evidují 162 obětí na životech. Podle hasičů byla příčina smrti ve většině případů v důsledku zadušení blátem. Dalších 60 osob bylo převezeno do nemocnice s vážnými zraněními.

Sesuvy půdy zasáhly tentokrát oblast Hpakant ve státě Kachin, která se nalézá na severní hranici Myanmaru s Čínou. Podle agentury Reuters se v oblasti stále pohřešuje bezmála stovka obyvatel. Za několik dní zde spadlo přes 160 milimetrů srážek a deště nepolevují ani v současné době. Zdravotníkům a hasičům výrazně znesnadňují záchranné práce a pátrání po pohřešovaných.

Společnost Than Hlaing, která provozuje nefritový důl, předem varovala, aby se horníci na volné noze ve čtvrtek vyhýbali oblasti důlního jezera. Mnoho nezávislých horníků, které tvoří neregistrovaní migranti, nemají dostatečné příjmy a na varování společnosti před možnými sesuvy půdy nebrala zřetel.

Minulý rok zapříčinily nestabilní promáčené kopce sesuvy půdy, které zabily přes 50 horníků. V roce 2015 v dole Hpakantu dokonce sesuvy půdy zasypaly chatky, kde spala stovka horníků. K podobným událostem dochází v Myanmaru bohužel poměrně pravidelně. Za posledních pět let zde došlo ke třem smrtelným sesuvům půdy.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu