ZMĚNIT MÍSTO

Do konce července nás čekají příjemné teploty kolem 25 stupňů Celsia

08.07.2020

Česká republika má za sebou nejdeštivější červen za posledních deset let. Díky tomu na většině našeho území byla dočasně vyřešena situace ohledně půdního sucha. Meteorologové předpovídají, že červenec by měl být srážkově i teplotně průměrný a jen dočasně rtuť teploměru překročí hranici třiceti stupňů Celsia.

V prvním červencovém týdnu na naše území proudila studená fronta vzduchu, která způsobila výrazné ochlazení. Další dva týdny se budou denní teploty pohybovat kolem 25 stupňů Celsia a noční poklesnou na 14 stupňů Celsia.

Co se týče srážek, tak červenec by měl být srážkově spíše podprůměrný a vydatnější přeháňky očekávejte až v závěru měsíce. Koncem července poklesne i teplota a málokdy překročí hranici 25 stupňů Celsia.

Je velmi pravděpodobné, že letošní červenec bude z hlediska dlouhodobého měření teplotně průměrný. Vlna veder, která Českou republiku zasáhla v posledních pěti letech, by se letos neměla opakovat.

Ze statistik vyplývá, že dlouhodobá průměrná teplota v červenci je na našem území 18,6 stupňů Celsia. Nejvyšší průměrná teplota 22,4 stupňů Celsia byla zaznamenána v roce 1994. Nejchladněji bylo v červenci roku 1961, kdy průměrná teplota byla pouhých 15.5 stupňů Celsia.

Pokud se předpovědi meteorologů vyplní, bude červenec srážkově podprůměrný. Průměrný měsíční úhrn srážek v červenci, je necelých 80 milimetrů. Srážkové záznamy se vedou od roku 1951 a z dat je patrné, že nejméně srážek spadlo roku 1990. Za celý červenec spadlo pouhých 12 milimetrů deště. Naopak nejvíce srážek spadlo v roce 1981, tehdy spadlo na našem území průměrně 150 milimetrů.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu