ZMĚNIT MÍSTO

Skončila teplá polovina roku, trvala od dubna

19.10.2013

   18. října 2013 -  Praha (ČTK) - V těchto dnech končí v Česku takzvaná teplá polovina roku. Ačkoliv se oficiálně počítá od začátku dubna do konce září, podle dlouhodobých měření vychází konec období s průměrně vyššími teplotami zhruba na druhou polovinu října. Uvedl to Pavel Jůza z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
    Například na nejstarší české stanici v pražském Klementinu, kde se měří od roku 1775, panují vyšší průměrné denní teploty než v pololetí opačném od 18. dubna do 17. října. "Na jaře dne 18. dubna dlouhodobá průměrná denní teplota přesahuje 9,5 stupně Celsia a na podzim po 17. říjnu pod tuto hodnotu opět klesá," uvedl Jůza.
    Naproti tomu na Milešovce v Českém středohoří vychází nejteplejší 183 dnů trvající období v roce na 19. dubna až 18. října. Na stanici Lysá hora je pak nejvyšší průměr teplot od 23. dubna do 22. října.
    I když nastává chladnější polovina roku, kterou předznamenal už výjimečně studený začátek října, příští týden mají denní maxima vystoupat až na 20 stupňů.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu