ZMĚNIT MÍSTO

Záplavy a sesuvy půdy zabily v Nepálu čtyři desítky osob

12.07.2020

Po dnech vydatných dešťů se v Nepálu rozpoutaly ničivé záplavy a sesuvy půdy, při kterých do dnešního dne zahynulo 40 obyvatel. Záchranáři stále pátrají po více než dvaceti pohřešovaných osobách. Záplavy strhnuly několik mostů na řece Raghu Ganga a vysídlily tisíce obyvatel západního Nepálu.

Nejhorší situace je momentálně v okrese Myagdi, který se nachází ve vzdálenosti dvou set kilometrů od hlavního města Káthmándú. Záplavy zde zcela zničily několik domů a přišlo zde o život dvacet osob. Mnoho dalších utrpělo vážná zranění a byli převezeni do nejbližší nemocnice. Od soboty zde záchranáři bezúspěšně pátrají po patnácti lidech.

Z vysoko položených oblastí evakuují obyvatele převážně vrtulníky, které zde jsou nepostradatelným pomocníkem v mnoha ohledech. Během soboty dopravily do bezpečí pět desítek obyvatel. Podle okresního správce dochází ke stále častějším sesuvům půdy a bylo při nich vážně zraněno nejméně jedenáct osob.

Podobně závažná situace je i v sousedním okrese Kaski, kde přišlo o život při záplavách a sesuvech už sedm obyvatel. Zde bylo nejvíce zasaženo turisticky vyhledávané město Pokhara. Další oběti na životech byly hlášeny v okrese Jajarkot, jež se nachází v západním Nepálu.

Se záplavami a několika rozvodněnými řekami se momentálně potýkají i obyvatelé žijící v centrálním Nepálu v oblasti Gulmi, Lamjungu a Sindhupalchowku. Pro místní obyvatelé nejsou záplavy v monzunovém období nic výjimečného. Řeka Koshi, která teče na hranici s Indií, se rozvodňuje každým rokem od června do září a při sesuvech půdy a záplavách zde zahynou desítky lidí.

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu