ZMĚNIT MÍSTO

Povodně v jižní Číně vysídlily přes 40 milionů obyvatel

16.07.2020

Čína se potýká s největšími záplavami za posledních několik desetiletí a od června bylo vysídleno 40 milionů obyvatel. Vytrvalé deště nepolevují a pršet bude v jižní Číně i v následujících dnech. Po celé Číně je více než čtyři stovky řek a dvě třetiny z nich jsou rozvodněné. Záplavy v současné době sužují i sousední Indii, Bangladéš a část jihovýchodní Asie.

Do dnešního dne zahynulo při záplavách trvajících už skoro dva měsíce 140 osob a několik desítek utrpělo vážná zranění. Nejkritičtější situace je v celém povodí ohromné řeky Jang-c’-ťiang, do které přitéká desítky menších toků. Čínské úřady už evidují třicet řek, u kterých hladina vystoupila na rekordně vysokou úroveň.

Záplavy v Číně už zasáhly celkem 26 provincií a je mezi nimi i Chu-pej, kde propukla epidemie Covid-19. Zdaleka nejvíce zasažené jsou provincie Ťiang-si a Chu-nan, kde už spadlo za poslední měsíc těžko uvěřitelných 750 milimetrů srážek.

Letošní záplavy jsou srovnatelné s těmi, které Čínu zasáhly v roce 1998 a tehdy připravily o domov kolem patnácti milionů obyvatel. Podle vládních představitelů vznikly během záplav škody, které už teď přesahují hranici 60 miliard Juanů.

Záplavy poškodily i více než 4,5 milionu hektarů polí s úrodnými plodinami. Divoká voda zapříčinila zhroucení nebo stržení devíti set domů a další tisíce jich bylo poškozeno. Podle výpovědí místních obyvatel v Číně prudce roste cena potravin a oproti minulému roku vzrostly o více než 10 procent. Čínská vláda nedávno přislíbila finanční pomoc a do nejpostiženějších lokalit vyčlenila desítky milionů Juanů.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu