ZMĚNIT MÍSTO

Koncem týdne zasáhly Česko bouřky

20.07.2020

Koncem týdne se na naše území přesunula oblačnost a na některých místech spadlo až 30 milimetrů srážek. Bouřky zasáhly převážně severovýchod České republiky a v Rakovníku došlo během přívalového deště k utvoření laguny. V neděli se na jižní Moravě dokonce vyskytla i větší tromba, která však není na rozdíl od tornáda nebezpečná. Výstraha před silnými bouřkami byla vyhlášena v neděli a trvala až do pondělí.

Ačkoli se letošní léto může zdát teplotně spíše podprůměrné, není tomu tak. Počasí se totiž po více než pěti letech, od roku 2015 vrátilo k normálu. Vydatné srážky výrazně pomohly ke stabilizaci situace ohledně půdního sucha a zvýšily i výnosy zemědělcům.

Bouřky zpočátku zasáhly jen severovýchod země, ale v odpoledních hodinách už byly hlášeny i na Moravě a na Vysočině. Díky pravidelným srážkám, které se do Česka vrátily v závěru května, došlo k mírnému zvýšení hladiny všech říčních toků i přehradních nádrží. Na určitém procentu toků už byl vyhlášen první stupeň povodňové aktivity. Momentálně nejvyšší hladinu hlásí řeka Loučná, která protéká v okolí Svitav.

Během nedělního odpoledne byla nejhorší situace v oblasti lokálních záplav ve městě Rakovník. Díky vydatnému přívalovému dešti se zde utvořila laguna, kterou hasiči pomalu odčerpávají. Zároveň zde bylo preventivně evakuováno jedenáct obyvatel.

V polovině neděle se bouřky přesunuly do Čech, kde byly evidovány srážkové úhrny kolem třiceti milimetrů. Ojediněle byly bouřky v Čechách doprovázeny i krupobitím. Hasiči varovali, že díky silným přívalovým dešťům může dojít k rychlému zatopení podjezdů, sklepů i podchodů a je třeba dbát zvýšené opatrnosti. Bouřky a občasné přeháňky nás budou pravděpodobně doprovázet minimálně do konce měsíce.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu