ZMĚNIT MÍSTO

U pobřeží Aljašky udeřilo silné zemětřesení

22.07.2020

V úterý pozdě v noci zasáhlo jižní Aljašku mohutné zemětřesení o síle 7,8 stupně. Aljaška je řídce osídlena a nebyly hlášeny žádné ztráty na životech. Zemětřesení následně vyvolalo jen malou vlnu tsunami, ale i přesto se většina obyvatel odebrala do výše položených oblastí. Epicentrum zemětřesení se nacházelo necelých sto kilometrů od vesnice Perryville ve vodách Tichého oceánu.

Navzdory tomu, že na Aljašce udeřilo poměrně silné zemětřesení, nejsou dosud evidovány výraznější škody na majetku. Otřesy byly nejvíce citelné v pobřežních oblastech Sand Point, Cordova, Cold Bay, Unalaska a Homer. Podle svědků byly otřesy patrné i v oblasti Kodiak, která je domovem početné komunity medvědů Kodiak.

Po pečlivějším prozkoumání místní infrastruktury byly nalezeny praskliny na silnicích a cestách ve vzdálenosti stovek kilometrů od epicentra. Úřady hlavního města Anchorage, které leží 800 kilometrů od epicentra zemětřesení, nabádají všechny občany k nošení ochranných masek ve společných prostorách.

Největší obavy měli obyvatelé na ostrově Kodiak, právě zde došlo k evakuování několika tisíců lidí z pobřežních oblastí. Po hlavním zemětřesení následovaly ještě slabší, které dosahovaly síly necelých šesti stupňů. Podle svědků byly některé otřesy patrné i ve vzdáleném Homeru, který leží od epicentra 650 kilometrů.

Podle seismologů se jednalo o mělké zemětřesení v subdukční zóně, kde dochází ke sbíhání dvou tektonických desek. V oblasti Aljašky se jedná o standardní typ zemětřesení, ke kterému dochází v místě, kde tichomořská deska tlačí pod Severní Ameriku. Nejsilnější zemětřesení zde udeřilo v roce 1964 a tehdy dosahovalo síly 9,2 stupně na Richterově stupnici. Tehdy došlo k vyvolání vlny tsunami, která zabila 250 obyvatel.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu