ZMĚNIT MÍSTO

V sobotu udeřil na Texas hurikán Hanna

26.07.2020

Texas zasáhl hurikán první kategorie Hanna, který se stal první silnou bouří letošní sezóny v Atlantiku. Po kontaktu s pevninou v jižní části Texasu oslabil na tropickou bouři a na některých místech vyvolal bleskové povodně. Nejvyšší zaznamenaná rychlost větru se pohybovala kolem 150 kilometrů za hodinu ve vodách Mexického zálivu.

Hurikán Hanna zasáhl Texas krátce před soumrakem a vyvolal chaos v přístavech a docích na jižním pobřeží. Silné větry poničily řadu lodí a doků v Corpus Christy. Meteorologové varují, že během pondělí by mohlo spadnout na některých místech v Texasu až 350 milimetrů srážek. V krajním případě by tropická bouře mohla vyvolat i smrtelná tornáda na pobřeží.

Podle pracovníků National Hurricane Center provedl hurikán Hanna celkem dvě přistání na pevninu. Poprvé zasáhl pláže Padre Island v sobotu večer a následně na to, ve své dráze pokračovat směrem na východ do okresu Kennedy County, kde provedl druhé přistání na pevninu.

Guvernér státu Texas Greg Abbott na sobotním briefingu poznamenal, že evakuace obyvatel jsou v důsledku probíhající pandemie Covid-19 problematické. U všech evakuovaných obyvatel musí být zajištěny dvoumetrové rozestupy, aby nedošlo ke skokovému nárůstu nakažených osob. Zároveň vydal varování před blížící se hrozbou bouře pro 32 krajů v Texasu.

V oblasti Mexického zálivu se nachází celá řada ropných plošin, které i přes řádění hurikánu Hanna zůstávají v provozu. Energetické společnosti do dnešního dne neprovedly evakuaci svých zaměstnanců a pokračují v těžbě.

Pokud bouře nezmění svou dráhu, měla by se během dvou dní přesunout do severovýchodního Mexika. USA se v těchto hodinách zároveň připravuje i na drtivý zásah hurikánu Douglas, který se nezadržitelně blíží na Havaj.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu