ZMĚNIT MÍSTO

Úterý se stalo nejteplejším dnem letošního roku v Česku

28.07.2020

Úterý 28. července se stalo nejteplejším dnem v roce 2020. I přesto, že teplotní rekordy zaznamenány nebyly, na většině území se přes den pohybovala teplota kolem 32 stupňů Celsia. K večeru tropické teploty vystřídala studená fronta, kterou následně doprovázely bouřky. Zároveň platí výstraha proti požárům a ojediněle se může vyskytnout i krupobití.

Maximální teplota, která byla v úterý zaznamenána, byla z Dobřichovic. Rtuť teploměru se zde vyšplhala na 35,6 stupně Celsia. Podle meteorologů způsobilo prudké krátkodobé oteplení přechod horké vlny vzduchu z jihozápadu. Ve večerních hodinách k nám začala proudit studená fronta, která letos v létě poskytuje příjemné klima a snesitelné teploty, jako tomu bylo doposud.

Ze záznamů meteorologů je patrné, že nejtepleji bylo 28. července roku 2013, tehdy teplota vzrostla až na 38,7 stupně Celsia. Nejtepleji bylo letos v oblasti Polabí a Kralupech nad Vltavou. Velmi vysoké teploty byly naměřeny i ve Středočeském kraji a na jihu Moravy ve vesnici Dyjákovice. V Praze Komořanech se teplota vyšplhala na 35 stupňů Celsia a v Dyjákovicích na Moravě jen o deseti stupně méně.

Vysoké teploty se podle všeho vyhnuly jen Karlovarskému kraji. Na většině území České republiky museli hasiči vyjíždět na desítky zásahů z důvodu silného nárazového větru. Právě ten zapříčinil vyvrácení vzrostlých stromů. V severních Čechách dokonce platí varování z důvodu možného šíření požárů. Větrné poryvy mohou v nočních hodinách dosáhnout až devadesátikilometrové rychlosti.

V dalších dnech nás budou provázet příjemné teploty a denní maxima by se měla pohybovat kolem 29 stupňů Celsia. Začátkem příštího týdne se mohou opět utvořit bouřky, které budou doprovázeny přívalovými dešti.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu