ZMĚNIT MÍSTO

Tropická bouře Isaias zasáhla Portoriko a směřuje na Dominikánskou republiku

31.07.2020

Utvořila se další silná tropická bouře, která před několika hodinami zasáhla Portoriko. Tropická bouře Isaias putuje Karibikem a brzy zasáhne Dominikánskou republiku. Pokud bouře nezmění směr, za několik dní by mohla udeřit na východním pobřeží USA.

Tropická bouře Isaias přinesla do Portorika silné nárazové větry a přívalové deště, které vyvolaly bleskové záplavy. Jen za čtvrtek byly v Portoriku hlášeny výpadky elektřiny u více než čtyř set tisíc domácností. Záplavy nejvíce zasáhly západní část ostrova. Právě zde záchranáři a vojáci poskytli pomoc nejméně čtyřem desítkám osob.

Podle místních úředníků bylo z důvodu bouře dočasně kolem 150 tisíc lidí bez přísunu pitné vody. Vojáci národní gardy provádějí rozsáhlé evakuace a do dvaceti útulků umístili stovky osob. Nyní se bouře Isaias pomalu přesouvá k Dominikánské republice, kde jsou už všichni obyvatelé v plné pohotovosti.

V pátek by mohla bouře Isaias dorazit k ostrovům Turks a Caicos, které jsou součástí britského zámořského území a tvoří součást Lucayského souostroví. Pravděpodobně dorazí silné větry a vydatné srážky i na jižní Bahamy, kde by bouře mohla zesílit v důsledku pohybu v teplých vodách. Momentálně dosahují větry, které doprovází bouři Isaias průměrné rychlosti 80 kilometrů za hodinu.

Silné deště podle meteorologů zasáhly Portoriko a očekávají se v Dominikánské republice, ostrovech Turks a Caicos a v poslední řadě i na Haiti. Průměrné může spadnout 150 - 200 milimetrů srážek během několika hodin. Meteorologové varují, že by se ojediněle mohly tvořit i nebezpečné sesuvy půdy.

Momentálně mají všichni obavy z toho, že by tropická bouře Isaias mohla v teplých vodách zesílit a pokračovat dále na východní pobřeží okolo Floridy. Obyvatelé v pobřežních oblastech už byli varováni a došlo zde i k dočasnému uzavření testovacích center na Covid-19.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu