ZMĚNIT MÍSTO

Jižní Koreu zasáhly smrtící přívalové deště

06.08.2020

Jižní Korea byla zasažena nepolevujícími přívalovými dešti, které si už vybraly patnáct obětí na životech. Záchranáři nepřetržitě pátrají po jedenácti pohřešovaných osobách a pomáhají evakuovat některé občany do bezpečí, protože v řadě oblastí hrozí sesuvy půdy a bleskové záplavy. Škody na majetku jsou ohromné a v horské provincii Gyeonggi pohřbily sesuvy půdy místní zemědělskou půdu.

Meteorologové zaznamenali v řadě provincii denní srážkové úhrny kolem 150 - 200 milimetrů. Nejvíce srážek spadlo kolem města Chuncheon, za poslední čtyři dny zde napršelo 530 milimetrů. Velkou část Jižní Koreje sužují už řadu dní nánosy bahna, které mnohdy zavalily silnice.

Mimořádně silné bouře zasáhly i provincii Chungcheonbuk. Právě zde muselo být evakuováno ze svých domovů tisíc obyvatel. Ti byli přesunuti do dočasných úkrytů, které zvolily místní úřady. Na jihu zase klima ovlivňovala nedávná přítomnost tajfunu Hagupit. Přívalové deště zde rozpoutaly povodně v provinciích Pan´an a Zhejiang.

Jihokorejské úřady už evidují rozsáhlé škody na domech a místní infrastruktuře. Několik řek se vylilo ze svých břehů a zaplavilo stovky hektarů zemědělské půdy. Dobrou zprávou je, že Jižní Korea má už to nejhorší za sebou. Bouřkový systém se už od úterý pomalu přesouvá z oblasti nízkého tlaku vzduchu do vod Japonského moře.

V následujícím týdnu by bouřkový systém mohl ovlivnit počasí na japonském ostrově Hokkaido. Všichni zde byli včas varováni před blížícími se přívalovými dešti. Během následujících třech dní by mohlo spadnout v oblasti přesunu bouře až 300 milimetrů srážek. Vydatným přívalovým dešťům se nevyhnulo ani hlavní město Soul, za týden zde spadlo 260 milimetrů srážek.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu