ZMĚNIT MÍSTO

Provincii Manitoba v Kanadě zasáhlo tornádo

08.08.2020

V pátek udeřilo nedaleko hranice se Severní Dakotou tornádo, které usmrtilo v kanadské provincii Manitoba dvě osoby. Podobně silná tornáda se v Kanadě vyskytují během letních měsíců a pravidelně způsobují škody na infrastruktuře. Páteční tornádo zasáhlo převážně venkovské části Manitoby, převracelo stojící automobily a zničilo některé farmy.

Podle zpráv od Královské kanadské jízdní policie během řádění tornáda přišli o život dva mladí lidé ve věku osmnácti let. Obě těla byla nalezena poblíž jejich automobilu, které zasáhlo tornádo. Ve stejné oblasti byl vážně zraněn i starší muž, kterého při jízdě zasáhlo tornádo.

Nyní je už jasné, že tornádo udeřilo ve 20 hodin místního času nedaleko města Virden. Desítky svědků spatřilo, jak tornádo pohazovalo stojícími vozy. Větry byly tak silné, že některé vozy odhodily do příkopů a do polí. Tornádo rovněž poškodilo i obilná sila u několika farem a vyvracela vzrostlé stromy.

Tornáda v Kanadě vznikají v důsledku vysokých teplot a vzdušné vlhkostí v oblasti plání střední Kanady. Díky tomu jsou zde optimální podmínky pro vznik tryskového proudění a bouřkového systému. K tomu dochází v Kanadě zejména od černa do konce srpna.

Páteční tornádo vzniklo v důsledku bouřkového systému, který se přesouval přes jižní Manitobu, Severní Dakotu a Minnesotu. Meteorologové podotýkají, že se tornádo utvořilo blízko trojnásobného bodu nízkotlakého systému. Jedná se o místo, kde se zbíhá chladná, teplá i okluzní fronta. Obecně se dá říci, že nejvíce náchylné na vznik tornád, jsou kanadské provincie Alberta, Manitoba a Saskatchewan.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu