ZMĚNIT MÍSTO

Řecký ostrov Evia zasáhly bleskové záplavy

10.08.2020

Po několika silných bouřích a vydatných deštích zasáhly řecký ostrov Evia smrtelné záplavy, při kterých zahynulo nejméně sedm osob. Záchranáři nepřetržitě pátrají po jedné pohřešované osobě a hasiči potvrdili, že mezi oběťmi bylo i jedno dítě. Nejvíce zasaženy byly vesnice Politika a Amfithea, které se nachází severovýchodně od Athén.

Během prudkých bouří v Řecku došlo k rozpoutání bleskových záplav a místy i sesuvů půdy, které poškodily i hrad Bourtzi. Divoká voda smetla několik teras v restauracích včetně dětských hřišť a zaplavila i silnice na pobřeží.

Hasiči musí nepřetržitě zasahovat na stovkách míst, protože mnoho lidí potřebuje odčerpat vodu ze zatopených sklepů a přízemních částí domů. Mluvčí hasičů uvedl, že voda v kombinaci s bahnem pohřbila i několik automobilů a pár z nich dokonce odplavila až do moře.

V neděli museli záchranáři evakuovat čtyři desítky osob za pomoci helikoptér, protože většina silnic byla zcela neprůjezdná. Letošní bouře jsou v Řecku nezvykle silné a ničivé, což poznamenal i náměstek ministra civilní ochrany Nikos Hardalias. Obvykle jsou léta v Řecku teplá a suchá, ale to se v posledních letech výrazně mění.

Náměstek osobně zaplavené vesnice navštívil a podotkl, že díky výrazným změnám klimatu v posledních letech, je velmi složité předpovědět sílu daných bouří. Řecké úřady očekávaly, že během bouří spadne kolem šedesáti milimetrů srážek. Brzy se však ukázalo, že během 24 hodin spadlo na ostrově 350 milimetrů srážek.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu