ZMĚNIT MÍSTO

Z japonské lodi uniká do moře u ostrova Mauricius stovky tun ropy

12.08.2020

Mauricius čelí největší ekologické katastrofě v dějinách. Před necelými dvěma týdny zde uvázla na mělčině japonská loď MV Wakashio, ze které vytéká do Indického oceánu palivo a ničí zdejší ekosystém. Hnutí Greenpeace podotýká, že jsou vážně ohroženy zdejší ryby, korály. Do dnešního dne z lodi vyteklo nejméně 1000 tun ropy, což potvrdil i japonský velkoobjemový dopravce.

Ke katastrofě došlo 25. července na východním pobřeží ostrova Mauricius. Loď MV Wakashio, která je vlastněná společností Nagashiki Shipping Company zasáhla útes, při kterém došlo k trhlinám v trupu lodi, díky čemuž začalo do oceánu unikat palivo. Vzhledem k tomu, že Mauricius nemá dostupné prostředky k vyproštění tak ohromné lodi, musel předseda vlády Pravind Kumar Jugnauth požádat o mezinárodní pomoc. Zároveň byl i vyhlášen stav ekologické katastrofy.

Hnutí Greenpeace označilo tuto katastrofu za největší podobného druhu na ostrově Mauricius. Ohroženy na životě jsou tisíce druhů živočichů, pro které jsou zdejší zátoky domovem. Momentálně pokrývají zátoky Blue Bay a Mahebourg ropné skvrny, které budou mít nevratné dopady na zdejší život.

Krátce po ekologické katastrofě nabídla pomoc Mauriciu Francie, která poskytne potřebné vybavení pro zastavení úniku paliva do oceánu. Podle prezidenta Emanuela Macrona byl na Mauricius poslán i speciální tým pracovníků. Mluvčí společnosti Nagashiki Shipping Company řekl, že se pracovníci společnosti snažili uvolnit tanker, který ztroskotal na mělčině, ale z důvodů špatného počasí se jim to nepodařilo.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu