ZMĚNIT MÍSTO

Česko zasáhly bouřky a přívalové deště

14.08.2020

Během pátku a víkendu zasáhnou Česko bouřky a v mnohých případech i přívalové deště, které mohou rozvodnit některé řeky. Byla vydána výstraha pro takřka všechny a už v pátek museli hasiči zasahovat u více než pěti set případů. Bylo zatopeno stovky sklepů a déšť ve východních Čechách na několik hodin omezil i železniční dopravu.

V pátek bouřky a přívalové deště nejvíce zasáhly Pardubický a Středočeský kraj včetně Prahy. V pozdějších hodinách už bouřky dorazily i na Jihomoravský kraj. Hasiči zde museli vyjíždět odčerpávat vodu ze sklepů a lagun na silnicích. Zároveň mnohokrát museli odstraňovat z pozemních komunikací i popadané stromy.

Nedaleko Trutnova museli hasiči evakuovat i jeden dětský tábor a dohromady přemístili celkem 60 dětí do bezpečí. Královéhradecký kraj byl v odpoledních hodinách zasažen silnými bouřkami a spadlo zde desítky milimetrů srážek.

V hlavním městě hasiči během pátku vyjížděli padesátkrát a většinou odčerpávali vodu ze zatopených silnic a ulic. Při bouřce zde došlo k výpadku elektřiny na jedné železniční trati. Provoz byl obnoven kolem půl osmé večer.

Kolem sedmnácté hodiny bouřky zasáhly Zlínský kraj, kde voda ucpala kanalizace a zatopila řadu sklepů a garáží. Na železničním koridoru mezi Chocní a Brandýsem nad Orlicí voda zaplavila koleje nánosy bahna, které musí hasiči postupně odklízet. Některé vlaky musí jezdit sníženou rychlostí a díky tomu mohou nabrat zpoždění.

Mezi další kraje, kde se prohnaly bouřky a vydatné deště patří Liberecký, Jihomoravský a Olomoucký. Během soboty se pravděpodobně bude potýkat s bouřkami i kraj Ústecký, Vysočina a Jihočeský. Srážkové úhrny se budou během víkendu pohybovat kolem čtyřiceti milimetrů. Bouřky postupně zasáhnou takřka celé území ČR kromě Moravskoslezského kraje.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu