ZMĚNIT MÍSTO

Bouře Derecho zasáhla středozápad USA

20.08.2020

Poté co bouře Derecho zasáhla středozápad USA, nastaly rozsáhlé výpadky elektřiny ve státě Iowa, Nebraska, Illinois, Indiana, Wisconsin a Michigan. Bouři doprovázely ničivé větry vanoucí rychlostí 100 kilometrů za hodinu. Při bouři zahynuly v Iowě tři osoby a jedna byla zabita v Illinois.

Silné větry poničily tisíce domů a vyvracely vzrostlé stromy, které mnohdy zapříčinily výpadky elektřiny. V Iowě bylo dočasně bez proudu 130 tisíc domácností a v Illinois přes 60 tisíc. Zdaleka největší škody utrpělo město Cedar Rapids. Bouře Derecho zde způsobily velké škody na majetku.

Město Cedar Rapids utrpělo tak vysoké škody na majetku, že jsou srovnatelné s povodněmi v roce 2008, kdy byla zničena velká část centra. Momentálně se projednává případná finanční pomoc vlády v nejvíce zasažených oblastech, jako je Cedar Rapids a Linn County. Vrchní představitelé státu Iowa už vše probírají s prezidentem Donaldem Trumpem a víceprezidentem Mikem Pencem.

Rozsáhlé škody, které bouře Derecho způsobila, ještě dlouho nebudou vyčísleny. Podle zemědělců při bouři bylo zničeno i kolem osmi milionů akrů polí s kukuřicí. Větry vyvrátily tisíce stromů a poškodily několik tisíc budov.

Podle energetických společností už bylo v Iowě obnoveno kolem osmdesáti procent dodávek elektřiny. Během řádění bouře bylo celkem zraněno 50 osob. Někteří občané museli být z důvodu poškození jejich domovu přesunuti do provizorních příbytků. Na pomoc byla přivolána i armáda, která převážně pomáhá odklidit popadané stromy. Na pomoc při odklízení stromů přijíždějí podle guvernéra Iowy i dobrovolníci ze státu Wisconsin a Severní Karolína.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu