ZMĚNIT MÍSTO

Největší přehrada na světě Tři soutěsky se nebezpečně rychle naplňuje

22.08.2020

Červencové vydatné deště způsobily, že se obří přehrada v Číně Tři soutěsky téměř naplnila. Momentálně už voda takřka dosáhla maximální hladiny, protože deště pokračovaly i v srpnu. Voda v přehradě dosahuje hloubky 167 metrů a konstruována je maximálně na 175. Čínské úřady nedávno zvýšily odtok na rekordních 49 tisíc metrů krychlových vody za sekundu, aby se jim podařilo mírně snížit hladinu vody v přehradě.

Voda v řece Yangtze, která napájí přehradu, protékala v závěru týdne rychlostí 75 tisíc metrů krychlových za sekundu. Od čtvrtka do pátku díky tomu voda v přehradě vstoupla o necelé dva metry. Od čtvrtka je v přehradě zvýšen odtok, aby nedošlo k přetečení hráze. Přehrada Tři soutěsky je v letošním roce vystavena dvojnásobnému množství srážek než je dlouholetý průměr v této oblasti.

Enormní srážky letos v Číně způsobily už škody překračující hranici dvou set miliard Juanů a zasáhly přibližně 62 milionů obyvatel. Přehrada Tři soutěsky byla postavena v roce 2012 a jedním z důvodů výstavby, bylo i zkrocení řeky Yangtze, která každoročně vytváří smrtící záplavy. Nyní největší vodní elektrárna na světě vzdoruje nejvydatnějším srážkám od její výstavby.

Podle Čínské vlády přehrada Tři soutěsky a další vodní elektrárny plní svůj účel a snížily riziko záplav o více než třicet procent. Jen za letošní rok čínské přehrady uložily více než 100 miliard krychlových litrů povodňových vod. Existuje však i řada odpůrců přehrady Tři soutěsky v řadách odborníků, kteří tvrdí, že protipovodňová ochrana přehrady je výrazně omezena a v budoucnu by mohla záplavy ještě zhoršit.

 

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu