ZMĚNIT MÍSTO

Tropická bouře Laura zasáhla Haiti a Dominikánskou republiku

24.08.2020

Před několika hodinami zasáhla plnou silou tropická bouře Laura Dominikánskou republiku a Haiti. Při bouři zahynulo nejméně 13 osob. Momentálně probíhají přípravy na kontakt s bouří Laura na jihu USA. V důsledku rozbouřeného moře muselo být evakuováno několik ropných plošin. Ve stejné oblasti momentálně řádí i Hurikán Marco, který míří na Floridu.

Po kontaktu bouře Laura s Dominikánskou republikou a Haiti byly rozpoutány sesuvy půdy, které odřízly cestu do některých měst. Na Haiti zahynulo devět osob a stovky obyvatel utrpělo menší zranění. V Dominikánské republice bouře zabila dvě osoby a zapříčinila rozsáhlé výpadky elektřiny.

Bouři doprovázely velmi silné nárazové větry, které zasáhly i Portoriko. Meteorologové podotýkají, že bouře Laura bude nadále zesilovat a mohla by se přeměnit na hurikán. Dnes ráno se bouře pohybovala kolem jižního pobřeží Kuby.

V Dominikánské republice i na Haiti větry vyvrátily stovky stromů, které poničily domy a zablokovaly cesty. Od nedělního rána probíhaly evakuace pobřežních komunit a podle úřadu civilní ochrany jsou mezi oběťmi bohužel i děti.

V hlavním městě Dominikánské republiky Santo Domingo, se zhroutilo několik budov a v jejich troskách zůstali lidé. Celé město díky přívalovým dešťům zasáhly i povodně a nejméně deset tisíc rodin muselo své domy opustit. V zemi žije i desítky izolovaných komunit, které záplavy dočasně odříznuly.

Bouře Laura během soboty zasáhla Portoriko a následně se ocitlo bez energie 200 tisíc obyvatel. Více než 12 tisíc lidí zde ztratilo i dodávky pitné vody. Záchranáři museli vyprostit několik osob z rozvodněné řeky Toro Negro. V zemi byl dočasně vyhlášen stav nouze a všichni obyvatelé byli varování před silným větrem, záplavami a sesuvy půdy.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu