ZMĚNIT MÍSTO

Afghánistán sužují rozsáhlé záplavy

26.08.2020

Severní a východní část Afghánistánu byla zasažena záplavami, které nejvíce pustoší provincii Parwan. Silné sezónní lijáky způsobily bleskové povodně, při kterých už zahynulo sto obyvatel. Povodně nevratně poškodily několik stovek budov ve městě Charikar. Počet obětí bude pravděpodobně narůstat, protože záchranáři pátrají po desítkách pohřešovaných osob.

Vláda Afghánistánu má problémy, aby zajistila veškerou potřebnou pomoc všem rodinám, které přišly o domov. Momentálně probíhá rozsáhlé pátrání po pohřešovaných lidech. Za pomoci bagrů a těžké techniky postupně záchranáři a dobrovolníci prohledávají trosky zřícených domů. Podle zdravotníků přišlo během záplav o život i několik dětí ve městě Charikar.

Podle meteorologů bylo město Charikar zasaženo přívalovými dešti v polovině týdne. Ze svědectví místních obyvatel je patrné, že řada pohřešovaných obyvatel, je do dnešního dne zavalena troskami svých domů. Zhruba padesát domů povodně zcela zničily ve vesnici Shahrak-Malimin.

Nejhorší je, že deště přepadly město Charikar pozdě v noci, kdy většina lidí spala a neměla možnost opustit své domovy. Před několika hodinami vyjádřil podporu nejhůře zasaženým provinciím prezident Ashraf Ghani a okamžitě nařídil, aby byla všem občanům dodána potřebná pomoc. Slyšet se nechal i mluvčí ministra pro řízení katastrof, který informoval o tom, že záplavy zablokovaly většinu silnic vedoucích do východního a severního Afghánistánu.

Momentálně už dorazily první dávky pomoci do oblasti zasažených povodněmi. Jen ve městě Charikar bylo zničeno 320 domů a přes tisíc obyvatel muselo své domovy opustit. Ministerstvo pro řízení katastrof ještě podotýká, že všichni obyvatelé byli před možnými povodněmi varováni v úterý večer. Záplavy zničily i desítky hektarů zemědělské půdy v provinciích Nuristan, Kapisa, Panjshir a Paktia.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu