ZMĚNIT MÍSTO

Povodně v Nigérii zabily čtyři desítky osob

30.08.2020

Nigérii v současné době zasáhly smrtící záplavy, které jsou důsledkem dlouhotrvajícího období dešťů. Více než 200 tisíc obyvatel jedné z nejchudších zemí světa muselo opustit své příbytky a 45 jich zahynulo. Záplavy v Nigérii vrcholí zejména v posledních týdnech, kdy divoká voda zničila stovky bahenních domů.

Záplavy v Nigérii sužují především západní region. Právě zde protéká ohromná řeka Niger, které se díky vydatným přívalovým dešťům vylila ze svých břehů. Následně na to bylo zaplaveno město Niamey. Mnoho domů postavených z bahna v blízkosti řeky se zhroutilo a došlo i k zatopení rýžových polí v oblasti Kirkissoye.

Situace v zemi je tak vážná, že nejvíce zasažené lokality navštívila osobně premiérka Brigi Rafini a byla značně pobouřena. Bez domova se dočasně ocitlo přes 200 tisíc obyvatel, kteří jsou teď závislí na humanitární pomoci.

V oblasti řeky Niger jsou povodně v období dešťů pravidelné a z toho důvodů došlo letos ke zpevnění hráze řeky. Bohužel, jak se brzy ukázalo, veškerá opatření nebyla dostatečná a voda se rychle dostala i do města Niamey. Podle předsedy vlády stojí za nebývale silnými povodněmi stále rychleji měnící se klima.

Rada ministrů postupně vyčísluje škody a uvedla, že záplavy zničily desítky škol, sýpek a 24 mešit. Místní úřady před hrozícími povodněmi varovaly už v polovině července, protože se hladina vody v řece nebezpečně rychle zvedala. V minulém roce zahynulo při povodních ve stejné oblasti 57 osob a vysídleno bylo kolem 120 tisíc obyvatel.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu