ZMĚNIT MÍSTO

Tajfun Maysak nezadržitelně míří na Korejský poloostrov

02.09.2020

V současné době směřuje na Korejský poloostrov tajfun Maysak a doprovází ho větry o rychlosti 215 kilometrů za hodinu. Tajfun podle všeho zasáhne poloostrov už ve čtvrtek, proto byly v celé oblasti zrušeny všechny lety. V důsledku rozbouřeného moře muselo přerušit rybolov tisíce lodí v oblasti jižního Japonska a Okinawy.

Meteorologové varují, že ve stejné oblasti, jako řádí tajfun Maysak, se utvořila i tropická bouře Haishen, která by dvou dní mohla dosáhnout síly tajfunu. Přípravy na příchod tajfunu Maysak vrcholí v Jižní i Severní Koreji. Kromě silného větru tajfun přinese i vydatné deště, které mohou rozpoutat záplavy a sesuvy půdy.

Tajfun Maysak by měl po kontaktu s pevninou na jižní části Korejského poloostrova rychle oslabit. Meteorologové odhadují, že poté se rychlost větru sníží na 170 kilometrů za hodinu, což je ekvivalentní bouři druhé kategorie.

Japonská agentura podotýká, že pokud by tajfun Maysak zasáhl jih Japonska, zcela jistě by se do historie zapsal jako třetí nejsilnější bouře za posledních 70 let. V Japonsku byla přijata veškerá opatření na snížení škod. Od začátku týdne muselo být už v Japonsku zrušeno přes dvě stovky letů.

V závěru týdne nejspíš zasáhne ostrov Kjúšú tropická bouře Haishen. Ta přinese na ostrov silné větry a deště. Podle japonské veřejnoprávní stanice NHK je nejvíce ohroženo město Saiki v prefektuře Oita. Bezmála třicet tisíc domácností se zde připravuje na evakuaci.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu