ZMĚNIT MÍSTO

Ropný tanker u pobřeží Srí Lanky zachvátil požár

05.09.2020

Ve čtvrtek vznikl požár ve strojovně ropného tankeru MT New Diamond, který převáží 270 tisíc tun ropy. Momentálně se tanker nachází u východního pobřeží Srí Lanky a hrozí, že by zde mohlo v případě úniku ropy dojít k ekologické katastrofě. Na pomoc připluly indické a ruské lodě, které za asistence námořnictva Srí Lanky bojují s požárem. Během požáru byl zabit jeden člen posádky a několik dalších utrpělo zranění.

Podle hasičů se během pátku podařilo dostat pod kontrolu hlavní požár ve strojovně tankeru MT New Diamond. Indická pobřežní hlídka potvrdila, že zatím z tankeru nedošlo k úniku ropy do moře. Za pomoci šesti lodí bylo zároveň zajištěno odtažení tankeru z oblasti mělkých vod. Tato akce se zdařila a díky ohromnému úsilí všech záchranných složek bylo riziko úniku ropy prozatím minimalizováno.

V tuto chvíli už je jasné, že hlavní požár začal ve strojovně. Potvrdilo to i indické námořnictvo, které podotklo, že tanker přepravoval ropu z Kuvajtu do Indie pod panamskou vlajkou. Požár vznikl v době, kdy se plavidlo nacházelo 70 kilometrů od Srí Lanky. Na palubě 330 metrů dlouhého tankeru bylo 23 členů posádky, kteří krátce po vzniku požáru unikli na záchranných člunech.

Plameny ve strojovně se na štěstí nedostaly do úložného prostoru tankeru, kde je uloženo 270 tisíc tun ropy a 1500 tun paliva. Nehledě na to varoval vedoucí úřadu pro ochranu mořského prostředí na Srí Lance, že by případný únik ropy znamenal pro oblast východního pobřeží ekologickou katastrofu. Země proto preventivně požádala všechny jihoasijské země o případnou pomoc, kdyby začala z tankeru unikat ropa.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.