ZMĚNIT MÍSTO

Požár nedaleko Fresna v Kalifornii uvěznil desítky obyvatel

06.09.2020

V pátek vznikl poblíž města Fresno požár, který se rychle rozšířil a odřízl cestu dvěma stovkám návštěvníků místního rekreačního centra Mammoth. Záchranáři za pomoci několika vojenských vrtulníků evakuovali všechny návštěvníky. Během letošní vlny veder v Kalifornii plameny sežehly stovky tisíc hektarů lesa.

Požár v zátoce Creek Fire během krátké doby spálil už 15 tisíc hektarů a hasičům se ho nedaří dostat pod kontrolu. Plameny se šířily tak rychle, že byla ihned nasazena národní garda, která momentálně pomáhá v oblasti Sierra National Forest.

Podle armádního generála Daniela Hokansona bylo všech 200 osob přepraveno do bezpečí. Dvě desítky návštěvníků muselo být následně převezeno do nemocnice. V tuto chvíli je jisté, že nejméně tři osoby utrpěly vážná zranění.

Požár momentálně ohrožuje i horskou oblast, která je domovem mnoha vzácných živočichů. Podle meteorologů je celá oblast vyprahlá a plameny popohání i silný vítr, který bude vanout i v příštím týdnu. Za těchto podmínek je pro požárníky takřka nemožné dostat požár pod kontrolu. Srpnové teploty byly rekordní a veškerá vegetace je zde náchylná k hoření.

Požár, který momentálně hoří 70 kilometrů od Fresna, donutil evakuovat obyvatele i v okrese Madera. Během neděle se požár ještě rozšířil a příčina jeho vzniku zatím není známa. Plameny odřízly i jednu z dálnic, která zde vede a zapříčinily výpadky elektřiny u více než dvou tisíc domácností. Kalifornii v letošním roce sužují rozsáhlé lesní požáry už několik měsíců a způsobily škody za miliony dolarů.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu