ZMĚNIT MÍSTO

Tajfun Haishen vyvolal v jižním Japonsku sesuvy půdy

08.09.2020

Tajfun Haishen je druhou bouří, která za uplynulý týden zasáhla Korejský poloostrov a jižní Japonsko. Zpočátku tajfun udeřil na jih Japonska větry vanoucími rychlostí 195 kilometrů za hodinu a krátce na to vyvolal sesuvy půdy a záplavy.

Během řádění tajfunu v Japonsku zůstaly čtyři nezvěstné osoby, po kterých bylo vyhlášeno rozsáhlé pátrání. Poté se tajfun přesunul na Korejský poloostrov, kde už bylo podle jihokorejského ministra vnitra evakuováno přes 1500 osob. Silný vítr už zapříčinil rozsáhlé výpadky elektřiny v provincii Severní Gyeongsang.

Silné větry vanoucí rychlostí 165 kilometrů za hodinu bičují Korejský poloostrov od začátku týdne. Během řádění hurikánu došlo i k automatickému zastavení dvou generátorů turbín u jaderných elektráren u města Gyeongju.

V neděli minulého týdne tajfun Haishen zasáhl japonský ostrov Kjúšú vytrvalými větry vanoucími rychlosti 195 kilometrů za hodinu. Nejvíce byla zasažena prefektura Mijazaki. Zde probíhá pátrání po čtyřech pohřešovaných lidech, kterým voda z rozvodněné řeky vyplavila domy. Podle všeho bylo během řádění tajfunu Haishen na ostrově Kjúšú zraněno 46 osob. Poskytovatel energie na ostrově eviduje už 250 tisíc výpadků elektřiny.

Z řádění tajfunu se vzpamatovává i Severní Korea, kterou minulý týden zasáhl tajfun Maysak. Podle severokorejského vůdce tajfun zničil přes 1000 domů a další byly poškozeny záplavami. Severokorejská státní tisková agentura KCNA ještě poznamenala, že nejvíce byla poškozena provincie Jižní Hamgyong. Všichni občané byli vyzváni, aby pomohli v nejhůře zasažených oblastech. Momentálně se už na pomoc přihlásilo kolem tří set tisíc dobrovolníků.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu