ZMĚNIT MÍSTO

Požáry v Oregonu donutily k evakuaci půl milionu obyvatel

12.09.2020

Na západě USA už zuří bezmála 100 lesních požárů a některé z nich už se dostaly do příměstských částí Oregonu. Půl milionu obyvatel Oregonu muselo dočasně opustit své domovy. V letošním roce už při požárech v USA zahynuly dvě desítky osob a stovky jich muselo být ošetřeno s popáleninami.

V pátek se plameny poháněné silným větrem dostaly do obydlených částí Oregonu. Podle guvernérky Kate Brownové muselo být na poslední chvíli evakuováno 40 tisíc obyvatel. Policie eviduje desítky pohřešovaných osob, po kterých nepřetržitě pátrá.

Stovka požárů, která spaluje státy ležící na západě USA, už zničila tisíce budov a škody na majetku jsou astronomické. Nejhůře je na tom momentálně jižní Oregon, plameny zde zcela zničily obytné přívěsy a stovky domů v oblasti dálnice 99 nedaleko města Medford.

Momentálně hasiči bojují se dvěma požáry na předměstí Portlandu. Dále na jih byly nařízeny evakuace obyvatel v oblasti Eagle Point, ale většina z nich do poslední chvíle nechtěla své domovy opustit.

Podle úředníků už s požáry v Oregonu bojuje tři tisíce hasičů, ale aby bylo hašení efektivní, bylo by jich potřeba dvojnásobné množství. Policie v Oregonu momentálně vyšetřuje vznik několika požárů, které mimo jiné už sežehly část města Phoenix a Talent.

Do dnešního dne už požáry v Oregonu spálily plochu o rozloze 360 tisíc hektarů. V Kalifornii letos muselo opustit domovy 70 tisíc obyvatel a největší požár v historii zde spálil 300 tisíc hektarů porostu. Dohromady v Kalifornii požáry spálily za posledních devět měsíců už neuvěřitelných 1,2 milionu hektarů.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu