ZMĚNIT MÍSTO

Hurikán Sally směřuje na New Orleans

14.09.2020

V oblasti Mexického zálivu už podruhé za poslední měsíc probíhají evakuace ropných plošin z důvodu příchodu hurikánu Sally. Provoz na všech plošinách byl dočasně pozastaven, protože Sally přináši do oblasti silné nárazové větry. Hurikán pravděpodobně zasáhne v polovině týdne New Orleans a poté se odebere na území Alabamy.

Od pondělí dosáhla tropická bouře Sally síly hurikánu prvního stupně a hrozí, že by po vstupu na pevninu mohl zesílit na druhý stupeň. Americké národní středisko pro hurikány nepřetržitě sleduje trasu Sally a domnívá se, že by mohly být ušetřeny rafinérie v Louisianě.

Hurikán Sally výrazně narušil dovážku i vývoz ropy. Dokud budou oblast sužovat silné větry, které rozbouřily moře, musel být v neděli uzavřen jediný terminál Louisiana Offshore Oil Port. Právě zde probíhá nakládka ohromných cisternových lodí. Kromě toho bylo uzavřeno i velké množství výrobních zařízení, které se nachází na moři. Mnohá zařízení provozují společnosti Chevron, BP a Royal Dutch Shell.

Za minulý měsíc byla těžba ropy v oblasti Mexického zálivu ochromena hurikánem Laura. Díky tomu byla těžba snížena po několik dní o více než 1,5 milionu barelů denně. V Mexickém zálivu se vyprodukuje 17 procent ropy a 5 procent zemního plynu v celých Spojených státech amerických.

Momentálně se hurikán Sally nachází necelých 200 kilometrů od ústí řeky Mississippi a doprovází ho větry o rychlosti 140 kilometrů za hodinu. Úředníci včasně vydali varování všem obyvatelům, kteří bydlí v níže položených oblastech a některým byla doporučena evakuace.

Meteorologové podotýkají, že se v Atlantické pánvi utvořilo pět tropických cyklón ve stejnou dobu. Kromě Sally zde řádí ještě cyklón Rene, Teddy, Vicky a Paulette.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu