ZMĚNIT MÍSTO

Sesuvy půdy v Kongu zasypaly tři zlaté doly

17.09.2020

Po týdnech vytrvalých dešťů v Konžské demokratické republice se k záplavám přidaly i smrtelné sesuvy půdy, které zasypaly tři doly na zlato. Podle místních úředníků zahynulo v zasypaných dolech nejméně 50 osob. Nejvíce byla sesuvy půdy zasažena provincie Jižní Kivu ve východní části Konga. Všechny zasypané zlaté doly byly hluboké kolem 45 metrů a nachází se v oblasti města Kamituga.

Starosta města Kamituga Alexandre Bundya poznamenal, že v důsledku nepolevujících přívalových dešťů bylo pohřbeno ve třech dolech přes 50 horníků včetně rypadel a transportérů kamenů. Veškeré záchranné práce byly započaty ihned po sesuvech půdy, ale bylo jasné, že šance na přežití horníků jsou minimální.

Se záchrannými pracemi kromě specialistů pomáhá i stovky místních obyvatel, kteří ze všech sil odstraňují zeminu ze zasypaných dolů. Jedná se o mimořádně tragickou událost, protože v dolech pracovali převážně mladí lidé. Upřímnou soustrast všem rodinám vyjádřil i guvernér provincie Jižní Kivu Theo Ngwabidje Kasi.

Vyproštění zasypaných horníků a následná identifikace trvala několik dní. Momentálně se jedná o přijetí nezbytných bezpečnostních opatření, které by měly případné ztráty na životech v budoucnu omezit. Mezi opatření patří především zachycení a následné odvedení povrchových vod a umělá úprava terénu. Ta zahrnuje především ukotvení svahů stavbou pilotů a opěrných stěn. Nedílnou součástí opatření je i výsadba vhodných dřevin, které zpevní svahy.

V oblasti východního Konga se nachází velké množství dolů, které jsou každým rokem vystaveny smrtelným sesuvům půdy. Na začátku roku způsobily sesuvy půdy kolaps dolů v Maniemě a Katanze, kde zahynulo 18 osob, mezi nimiž byly i děti a ženy.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu