ZMĚNIT MÍSTO

Řecko zasáhl medikán Janos

18.09.2020

Západní Řecko zasáhl medikán, který je svou silou v tuto chvíli ekvivalentní tropické bouři. Medikán Janos přinesl do Řecka vytrvalé větry vanoucí rychlostí 100 kilometrů za hodinu. Meteorologové odhadují, že by na západě Řecka mohlo spadnout až 250 milimetrů srážek. Momentálně je nejvíc zasažen ostrov Lefkada a o víkendu se medikán přesune na ostrov Peloponés a pevninskou část Řecka.

Medikán Janos zasáhl ostrov Lefkada v pátek a na štěstí zde nikdo nebyl zraněn. Úředníci zde eviduují především škody na majetku a tisíce obyvatel se potýká s výpadky elektřiny. Na některých řeckých ostrovech už v důsledku přívalových dešťů propukly i záplavy.

Existují obavy, že na některých částech ostrova by mohlo během následujících dvou dnů spadnout až 500 milimetrů srážek. Náměstek hejtmana pro ochranu Jónských ostrovů Nikos Miliotis prozradil řeckým médiím, že tvrdě zasaženy budou převážně ostrovy Zante, Ithaca a Kefalonia.

Na ostrově Zante a Itaca jsou už teď evidovány rozsáhlé výpadky elektřiny, protože zde silný vítr vyvrátil stovky stromů, které porušily elektrické vedení. Na pobřeží obou ostrovů zase došlo k potopení desítek plachetnic.

Medikán Janos nabral sílu v teplých vodách Středozemního moře a během soboty by měly jeho silné větry zasáhnout i Athény a střední Řecko. Velkým rozdílem mezi medikánem a hurikánem je směr jejich pohybu. Medikán se většinou pohybuje od západu na východ, zatímco hurikán směřuje od východu na západ.

Medikán Janos se do historie zapíše, jako jeden z nejsilnějších. Podle některých modelů by rychlost větru v nárazech mohla dosahovat až 180 kilometrů za hodinu. Z toho důvodu vydala řecká národní meteorologická služba varování nejvyššího stupně před silným větrem, vydatnými srážkami a bouřemi.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu