ZMĚNIT MÍSTO

Jižní Francii zasáhly povodně

20.09.2020

Jižní část Francie v oblasti města Montpellier, byla zasažena bouřkami, které doprovázely vydatné deště. Podle úřadů byla Francie nejvíce zasažena v sobotu a desítky obyvatel muselo být evakuováno z Gardské oblasti, kde se stále pohřešuje jedna osoba. Na mnoha místech zde spadlo během několika hodin 250 - 400 milimetrů srážek.

Zdaleka nejvíce srážek spadlo v oblasti pohoří Cevennes. Na některých stanicích bylo naměřeno až 350 milimetrů. Lijáky zaplavily některé silnice a dokonce na nějakou dobu odřízly jednu z vesnic.

Do záchranných prací bylo zapojeno 700 záchranářů a několik stovek hasičů. Záchranáři za pomoci vrtulníků provedly náročné operace, jejímž cílem bylo včas evakuovat všechny obyvatele do bezpečí. Nejméně dvěma stům občanům ve dvou vesnicích hrozilo bezprostřední nebezpečí.

Podle mluvčího místních hasičů bylo několika lidmi spatřeno vozidlo, které patří pohřešované starší ženě. Vše nasvědčuje tomu, že Její automobil byl stržen silnými proudy vody. Současně probíhaly evakuace více než sta domů v obci Anduze, která se nachází 67 kilometrů od průmyslového města Montpellier. Většina evakuovaných osob byla dočasně přesunuta do dvou škol.

Na západ od Anduze leží druhá nejvíce zasažená vesnice Valleraugue. Zde spadlo během dvanácti hodin více než 380 milimetrů srážek a dvě stovky obyvatel muselo opustit své domovy. Nejpostiženější oblasti v neděli odpoledne navštívil i ministr vnitra Gerald Darmanin a ministrině ekologie Barbara Pompili. Škody ještě nebyly vyčísleny, ale zatím je jasné, že voda poškodila stovky obytných domů, restaurací a dalších podniků.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu