ZMĚNIT MÍSTO

Zombie bouře Paulette se znovu utvořila u Azorských ostrovů

24.09.2020

Před dvěma dny byla spatřena 400 kilometrů od Azorských ostrovů bouře Paulette, která znovu nabírá na síle. Bouře Paulette je první zombie bouří letošní mimořádně silné hurikánové sezóny v Atlantiku.

V polovině záři Paulette řádila v oblasti Bermud společně s dalšími bouřemi, ale brzy ztratila na své síle a proměnila se v post tropickou cyklónu. Momentálně bouře zesiluje na svou původní sílu, kdy ji doprovázely větry vanoucí rychlostí a 175 kilometrů za hodinu. Poprvé Paulette zasáhla Bermudy 14. září o síle hurikánu prvního stupně. Postupně však zesílil až na druhý stupeň a od té doby neustále zeslaboval.

Národní středisko pro hurikány a americkou agentura pro sledování počasí potvrdila, že Paulette začala zesilovat na svou původní sílu už od pozdních pondělních hodin. Z hlediska meteorologie je vznik zombie bouří poměrně ojedinělým jevem, ale několik z nich bylo v minulosti evidováno.

K opětovnému zesílení bouře Paulette výrazně napomohly ideální podmínky v podobě velmi teplých vod Atlantického oceánu. Letošní rok je z hlediska počtu silných bouří výrazně nadprůměrný. Za zmínku stojí, že poslední zombie bouře nesla jméno Ivan a utvořila se v roce 2004.

V letošním roce museli meteorologové vzhledem k vysokému počtu bouří volit jména podle písmen řecké abecedy. Byl totiž vyčerpán původní seznam jmen bouří pro letošní sezónu. Meteorologové v tuto chvíli monitorují aktivitu dalších dvou bouří. Tou první je tropická bouře Beta v oblasti Texasu a druhou je post tropický cyklón Teddy, který se nachází v oblasti Nového Skotska.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.