ZMĚNIT MÍSTO

Studená fronta přinesla do střední a západní Evropy první sněhové přeháňky

27.09.2020

Od poloviny týdne k nám proudí velmi chladný vzduch, který srazil teploty o více než 15 stupňů Celsia i v České republice. S příchodem studené fronty přibývá i dešťových srážek a ve vyšších polohách nad mořem se objevily i první sněhové přeháňky. Ochladilo se ve většině zemí západní a střední Evropy a na vrcholcích Alp napadlo místy až dva metry sněhu.

Vypadá to, že Českou republiku definitivně opustily letní teploty, které nás provázely v první polovině září. Nejchladněji bude do úterý příštího týdne, potom budou pozvolna denní teploty šplhat nahoru a maxima budou dvacet stupňů Celsia. Noční teploty se budou pohybovat kolem deseti stupňů, ale v závěru tohoto týdne mohou poklesnout na dva stupně Celsia.

Během víkendu na našem území i vydatně pršelo a v některých oblastech spadlo 30 - 50 milimetrů srážek. Od pátku do soboty byla v některých krajích vyhlášena výstraha před deštěm. Srážek bude postupně ubývat a od čtvrtka by mělo být polojasno na většině území České republiky. Dešťové přeháňky nás budou provázet i začátkem října, ale v polovině měsíce jich bude výrazně ubývat.

Z meteorologického hlediska není tak razantní ochlazení v září ničím neobvyklým. Naopak začátek září byl teplotně výrazně nadprůměrný a nyní se teploty vrací k dlouhodobému normálu. Nejvíce srážek spadlo v Německu a Rakousku. Nejvíce srážek spadlo ve vyšších polohách a na silnicích se tvořily sněhové jazyky. Na dvou desítkách lyžařských středisek vysoko v Alpách napadlo dokonce více než metr sněhu.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.