ZMĚNIT MÍSTO

Na Halloween rozzáří oblohu modře zbarvený Měsíc

30.09.2020

V letošním roce se nám naskytne nevšední astronomický úkaz, při kterém se Měsíc během úplňku zbarví do modra. V roce 2020 k tomuto jevu dojde přesně v den svátku Halloween. Jedná se o původně keltský svátek, který se v posledních letech stále více slaví i u nás v Česku a je spojen převážně se zdobením a vydlabáváním dýní, které následně slouží jako svítilny. Modře zbarvený úplněk tomuto svátku dodá mystickou atmosféru, a proto si nenechte tento vzácný pohled poslední říjnový den ujít.

Podle NASA se Měsíc při úplňku zbarví do modra průměrně jednou za dva a půl roku. Vzhledem k tomu, že není dokonale synchronizován lunární cyklus s kalendářním rokem, budeme mít v říjnu dva úplňky. Ten první se objeví prvního října a druhý modře zabarvený úplněk poslední den v měsíci.

Ze záznamů je patrné, že se bude jednat o první Halloweenský úplněk, který bude viditelný ze všech časových pásem od roku 1944. Poslední datovaný úplněk při Halloweenu byl v roce 2001 a byl viditelný pouze v časových pásmech střední a tichomořské oblasti.

Astronomové podotýkají, že se Měsíc během úplňků nemusí nutně zbarvit do modra. Na výsledné zbarvení Měsíce mají nejvíce vliv přítomné plyny a kouř v atmosféře. Pokud bude jasná obloha, s velkou pravděpodobností ovlivní modravé zbarvení Měsíce i tmavě modrá obloha při soumraku.

Za zmínku stojí, že Měsíc v úplňku vytváří ohromné množství energie. Tato energie na každého působí individuálně. Asi největším důkazem ohromné síly Měsíce jsou slapové jevy. Díky působení gravitačních sil Měsíce a Slunce na mořskou vodu, dochází k přílivu a odlivu.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu