ZMĚNIT MÍSTO

Bouře Alex zasáhla Anglii a Skotsko

03.10.2020

Evropu momentálně zasáhly dvě tlakové níže, které doprovází řada bouří. Bouře Alex nedávno zasáhla Francii a nyní přináší vydatné deště do části Anglie a Skotska. Během bouře může spadnout stovky milimetrů srážek a rychlost větru se bude pohybovat kolem sta kilometrů v hodině. Místní úřady už vyhlásily varování před silným deštěm na většině míst Anglie, Walesu i Skotska.

Bouře Alex je jen jednou z bouří, které vznikly ve dvou ohromných tlakových nížích nad Evropou. Silný vítr a četné srážky dorazí od soboty i do Česka a dalších okolních zemí. Na některých místech v Evropě by mohly větry v nárazech dosáhnout až 180 kilometrů v hodině. V České republice by neměla rychlost větru v nárazech o víkendu překročit 70 kilometrů za hodinu.

Ve Skotsku už byla vydána výstraha i před možnými povodněmi. Meteorologové očekávají, že bouře Alex přinese ve výše položených místech ve Skotsku až 120 milimetrů srážek. Zatím byla vydána výstraha v oblasti měst Caithness, Tayside, Scottish Borders a Aberdeenshire. Během víkendu budou zároveň i zbudovány protipovodňové bariéry v okolí Stonehavenu.

V důsledku bouře Alex bude v severovýchodním Skotsku výrazně snížena viditelnost. Některé silnice zde byly dočasně už uzavřeny. Skotský ministr dopravy varoval před silným deštěm převážně v oblastech měst Angus, Aberdeenshire a Perth. Zároveň se obává, že by na některých místech mohly vzniknout povodně a sesuvy půdy.

Silné větry, které doprovází bouři Alex, už zapříčinily tisíce výpadků elektřiny v Anglii a Skotsku. Nejvíce výpadků bylo nahlášeno v oblasti měst Devon, Cornwall, Dorset, Somerset, Portsmouth, Southampton a Reading.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu