ZMĚNIT MÍSTO

Jihovýchodní Francii a sever Itálie pustoší záplavy

05.10.2020

V sobotu zasáhla další silná bouře horskou oblast v severní Itálii a jihovýchodní Francii. Za jediný den na některých místech spadlo až 600 milimetrů, což je roční průměr pro danou oblast. Během bouře došlo k poškození mostů, domů i silnic a záchranáři stále pátrají po dvou desítkách pohřešovaných osob.

Bouře během soboty udeřila nejvíce v horských oblastech Francie a Itálie a izolovala zde několik komunit. V čase řádění bouře bohužel zahynuly minimálně dvě osoby a po dalších se stále pátrá. Jednou z obětí se stal hasič, který prováděl záchrannou práci nedaleko Val d´ Aosta v Itálii.

Bleskové povodně strhávají vše, co jim stojí v cestě. Úřady už evidují stovky poškozených domů a automobilů. Některé mosty utrpěly vážné poškození a místní silnice jsou stále zcela neprůjezdné. Nejvíce zasažený je italský region Pienmont, kde spadlo během 24 hodin 620 milimetrů srážek.

Záchranáři museli v provincii Vercelli evakuovat do bezpečí i desítku táborníků, kterým divoká voda odřízla cestu. Poté museli vyprostit desítku občanů z domů vysoko v horách. Podobná situace panuje i v jihovýchodní Francii. Bouře Alex sem přinesla rekordní srážky a poničila několik malých vesnic v oblasti Nice.

Ve Francii museli záchranáři evakuovat tři desítky osob a po dalších osmi stále pátrají. Podle místních obyvatel francouzské riviéry se jedná o nejničivější záplavy za posledních sto let. Divoká voda zde za krátkou dobu zcela zničila více než stovku domů a další poškodila. Vděčnost a podporu všem záchranářům vyjádřil už v sobotu i francouzský prezident Emanuel Macron. Krátce na to navštívili nejvíce postiženou oblast i ministr vnitra Gerald Darmanin a premiér Jean Castex.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.