ZMĚNIT MÍSTO

Přicházející jev La Niña výrazně ovlivní četnost i sílu hurikánů

06.10.2020

Meteorologové nepřetržitě sledují i vývoj teplot v oceánech, díky tomu už zaznamenali na jaře výrazný pokles teplot vody ve východním Pacifiku. Právě to bývá předzvěstí příchodu jevu La Niña, který ve výsledku výrazně ovlivní počasí na naší planetě.

K jevu La Niña dochází díky zesílení pasátů, což vede k posílení studeného Peruánského proudu. Tento proud přináší po dobu až jedenácti měsíců chladné vody do oblasti rovníku. Díky tomu mohou vznikat velmi silné hurikány, jak tomu bylo už i v minulosti.

Dá se říci, že jev La Niña je přesným opakem jevu El Niňo. Oba ovlivňují teploty vod ve východním a středním Pacifiku. Patří do složitého komplexu atmosférických a oceánských vazeb, které meteorologové označují termínem ENSO. Komplex se dělí na teplou fázi El Niňo a studenou La Niña.

Jev La Niña má v konečné fázi ohromný vliv na počasí i ve vzdálených oblastech od rovníku, protože změny teplot v Pacifiku ovlivňují atmosféru. Právě proto je letošní hurikánová sezóna tak silná a ničivá.

Teplota vody ve východním Pacifiku klesá od jara a to na povrchu i ve velké hloubce. Dá se tedy říci, že se jev La Niña do podzimu naplno vyvine. Poslední teplou fázi El Niňo naši planeta zažila v letech 2015-2016. V dalších letech nedocházelo k výrazné změně teplot v Pacifiku až do jara letošního roku.

Jev La Niña v roce 2020 přinese vlhké počasí do oblasti severovýchodní Austrálie, Indonésie a Filipín. Země jako je Ekvádor a Kolumbie zase čekají nižší teploty vzduchu než obvykle a také častá sucha. Dále bude výrazně ovlivněno i počasí v Japonsku a západní Kanadě. Především zde meteorologové očekávají chladnější teploty v zimě než v předešlém roce.

Zdaleka největší hrozbou, kterou jev La Niña přináší, jsou časté a silné hurikány. Díky jevu jsou podmínky pro tvorbu hurikánů ideální. Nejvíce náchylnou lokalitou bude v letošním roce oblast Karibiku a USA. Je velmi pravděpodobné, že se zde podzim utvoří další silné hurikány.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.