ZMĚNIT MÍSTO

Bezpečnostní typy pro případ kontaktu s živelnými katastrofami

08.10.2020

Národní úřad pro oceán a atmosféru sestavil v návaznosti na blížící se možné živelné katastrofy sadu bezpečnostních typů, které Vám pomohou zmírnit negativní dopady při kontaktu se silným větrem, záplavami i požárem.

Pracovníci NOAA jsou přesvědčení, že je důležitá připravenost a dostatečná informovanost obyvatel pro případ kontaktu s požárem, povodněmi nebo hurikánem. Na prvním místě musí být ochrana zdraví a zachování bezpečí, toho docílíte díky následujícím typům a radám jak si počínat, abyste zabránili možnému zranění nebo škodám na majetku.

Požár

Stále častěji naši planetu sužují rozsáhlé požáry, které ročně sežehnou miliony hektarů lesů. Některým požárům se dá předejít, díky dodržování jistých opatření. Pokud ve Vaší lokalitě panují vysoké teploty a hrozí požáry, je velice důležité správně likvidovat cigarety a vyhýbat se manipulaci s otevřeným ohněm. Nedoporučuje se ani zakládání táborových ohňů. V případě, že se nacházíte v oblasti, kterou často sužují požáry, doporučujeme zbudovat ohnivzdornou terénní úpravu okolo pozemku.

Silný vítr

Největší riziko představují hurikány a letošní sezóna je mimořádně aktivní. Během řádění hurikánů zahyne ročně stovky osob a způsobí škody na majetku a infrastruktuře za desítky miliard. V případě, že bydlíte v oblasti, kde řádí hurikány, pravidelně sledujte Národní hurikánové centrum. Také je nutné byste měli nouzovou soupravu a předem vyhrazené místo pro bezpečný úkryt.

Pokud jsou ve Vaší oblasti hlášeny silné větry, vichřice nebo orkán, je nutné zajistit všechny předměty. Dále doporučujeme zkontrolovat stav vysokých stromů a případně ořezat větve, které by mohly poškodit dům. Velmi často dochází díky silnému větru k častým výpadkům elektřiny, ty krátké můžete vyřešit instalací záložního zdroje. V případě, že bude vydáno varování před silným větrem, doporučuje se dočasně ukrýt do suterénu.

Záplavy

V případě záplav a vytrvalých dešťů si dávejte pozor na zaplavené silnice, které Vám mohou odříznout únikovou cestu. Dbejte na rady a pokyny místních úředníků a pokud možno, odložte cestování do doby, než opadne voda. Po čas bleskových záplav je lepší zůstat ve vyšších podlažích domu. Pokud by se jednalo o rozsáhlé záplavy, které jsou způsobeny rozvodněním řek, nebo prasknutím přehrady, je nutná včasná evakuace.  

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.