ZMĚNIT MÍSTO

Předpověď počasí do konce pracovního týdne s výhledem na další dny

23.10.2013

 Současné počasí se dá označit za typicky podzimní. Chladná rána, ve kterých se vyskytují mlhy a kouřma, jsou vystřídána přes den slunečným počasím s častými inverzemi, nebo deštěm. Pouze 20.10.2013 byl tento ráz nečekaně narušen studenou frontou, na které se vyskytovaly i bouřky. V příštích dnech bychom se měli dočkat častých mlh, deště, mrholení, ale zato by mělo být relativně teplo, později se ukáže i Slunce.

                Dnes, 22.10.2013 ve 12 UTC, převažovalo nad Českem oblačno až zataženo, s kouřmem či mlhami, na severu bylo skorojasno až polojasno. Teploty se pohybovaly mezi 16 až 20 °C, v oblastech se zataženou oblohou bylo jen okolo 13 °C. Srážky tou dobou zaznamenány nebyly a vítr vanul převážně z jižních směrů rychlostí 2 až 6 m/s, ojediněle i okolo 8 m/s.

                Během dnešních 14 UTC bylo teplotní pole na evropském kontinentu takové, že střední Evropa patřila spíše k těm teplejším oblastem. Nejtepleji bylo na jihu a ve Francii, kde se teplota šplhala až k letním 25 °C, naopak nejchladněji měli na severu Skandinávie, s teplotami vzduchu i -7 °C.

                Aktuálně nás nejvíce ovlivňuje hřeben vysokého tlaku vzduchu, který má svůj střed severovýchodně od nás. Od jihozápadu k nám proudí relativně teplý vzduch. Severozápadně se rozkládá tlaková níže, s níž souvisí zvlněná studená fronta, která by měla v nejbližších dnech (pravděpodobně ze středy na čtvrtek) ovlivnit počasí i u nás. Ke konci týdne by nás mohl přecházet od západu další frontální systém.

                Ve středu se dočkáme oblačné až zatažené oblohy, přechodně i polojasné. Zpočátku místy mrholení a mlhy, k večeru se začne od západu vyskytovat občasný déšť. Nejvyšší denní teploty 17 až 21 °C, při nízké oblačnosti jen 16 °C. Zpočátku jihovýchodní vítr do 5 m/s, místy i 10 m/s, který se bude stáčet během dne na jihozápadní, v Čechách až západní.

                Čtvrteční počasí bude zpočátku ve znamení oblačné až zatažené oblohy, která se bude během dne od západu protrhávat až na polojasno. Zejména na Moravě a ve Slezsku se budou vyskytovat přeháňky či slabý déšť, který bude k večeru slábnout. Ráno se mohou vyskytovat mlhy. Minimální teploty by se měly pohybovat od 10 do 14 °C. Nejvyšší denní vystoupají na 15 až 19 °C. Vítr bude jihozápadní až západní rychlostí 2-6 m/s, k večeru slabý proměnlivý.

                V pátek bude polojasno až oblačno s občasným mrholením, které je pravděpodobnější na jihu území. Ráno se budou vyskytovat mlhy a nízká oblačnost, která se nemusí přes den rozpustit. Nejnižší teploty v noci klesnou na 6 až 10 °C, denní maxima se budou pohybovat mezi 15 až 19 °C, při nízké oblačnosti okolo 14 °C. Vítr bude jihovýchodní rychlostí 2 až 6 m/s.

                O víkendu bude převládat polojasná až oblačná obloha. Z rána je pravděpodobný výskyt mlh, nebo nízké oblačnosti, která se nemusí rozpustit. V neděli by se pak měla začít nasouvat další oblačnost a déšť. V noci očekávejme teploty mezi 8 až 13 °C, přes den 17 až 22 °C. Během příštího týdne by se mělo začít ochlazovat.

 

 

Zdroje:

 

http://air.slunecno.cz/precipitation.php

http://www.chmi.cz

http://www.wetter3.de

http://www.wetterzentrale.de

http://www.skystef.be

http://www.sat24.com

http://www.met.fu-berlin.de

http://www.woweather.com

 

 

 

Václav Smolka

Dne 22. 10. 2013

 

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu