ZMĚNIT MÍSTO

Vydatné deště zvýšily v Česku hladinu dolních toků

16.10.2020

V posledních dnech na území České republiky spadlo 60 - 100 milimetrů srážek. To vedlo k tomu, že se v polovině týdne zvýšila hladina horních toků a na mnoha místech hrozily povodně. Momentálně se situace zhoršila u dolních toků a hladina stále roste.

Ještě včera byl podle Českého hydrometeorologického ústavu hlášen nejvyšší povodňový stupeň ve třinácti oblastech. Dešťové srážky nás budou provázet i v pátek a o víkendu, ale neměly by už být tak vydatné.

Nejrychleji stoupala v polovině týdne hladina řek ve Slezsku, na Moravě a na východě Čech. V současné době je nejhorší situace ohledně vysoké hladiny řek na severu Čech. Na ostatních místech hladina u horních toků klesá už od čtvrtka.

Varování před možnými záplavami je stále v Pardubickém kraji a týká se to hlavně oblasti měst Pardubice a Chrudim. Podobná situace je i v Jihomoravském kraji okolo Břeclavi, Hodonín a Židlochovic. Varování je vyhlášeno dále pro Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj.

V dalších dvaceti oblastech dosáhla hladina řek druhého povodňového stupně. Jedná se o povodí řek Odra, Opava, Polančice. Řeka Opava už bohužel zaplavila jednu z chatových oblastí včetně výletního areálu Loděnice.

Zatím došlo během záplav k poškození několika desítek domů. Během vydatných dešťů voda zaplavila i sklepy, silnice a zahrady. Největší škody hlásí zemědělci, protože voda v mnohých případech zaplavila desítky hektarů úrodné půdy. Během tohoto týdne museli hasiči vyjíždět ke stovkám případů. Jednalo se především o odčerpávání vody ze zatopených sklepů a odklízení popadaných stromů.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu