ZMĚNIT MÍSTO

Colorado zasáhl největší požár v historii

19.10.2020

Požáry nadále sužují západní pobřeží USA a část středozápadu. Momentálně mají nejvíce práce hasiči v Coloradu, kteří zdolávají největší požár v historii země zvaný Cameron Peak Fire. Plameny už zasáhly plochu o rozloze dvou set tisíc akrů a hasí je 1500 požárníků za pomoci těžké techniky.

Požár Cameron Peak se rychle rozrostl do obřích rozměrů a z toho důvodů už byly nařízeny evakuace v kraji Larimer. V současné době platí výstrahy před požáry v celém severním Coloradu. Nad Coloradem se v důsledku požárů výrazně snížila kvalita ovzduší. Většinu území zahalila oblaka hustého dýmu, který se v následujících dnech přesune do Nebrasky a Kansasu.

Na území Colorada zuří několik samostatných požárů a jedním z nich je i Calwood, se kterým hasiči bojují od soboty nedaleko Boulder County. Následně na to bylo evakuováno několik lidí v Jamestownu a obyvatelé přilehlých oblastí byli varováni před nucenými evakuacemi.

Požár Calwood se jen za sobotu rozrostl na plochu sedmi tisíc akrů. Podle hasičů se plameny dostaly i do obydlených oblastí a některé z domů byly zničeny a další poškozeny. Úřady zde nařídily evakuace u více než 1500 domů.

Meteorologové podotýkají, že v současné době je velké riziko vzniku požárů v deseti státech včetně Kalifornie a Indiany. Hasičům o víkendu komplikoval hašení i silný nárazový vítr, který dosahoval rychlosti až 80 kilometrů za hodinu a nízká relativní vlhkost. Díky tomu se požáry rychle rozšířily a potrvá týdny, než se je podaří zcela uhasit.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu