ZMĚNIT MÍSTO

Zemětřesení na Aljašce vyvolalo dvě menší vlny tsunami

20.10.2020

Začátkem týdne udeřilo na Aljašce nedaleko Sand Point zemětřesení o síle 7,5 stupňů. Krátce na to bylo vydáno varování před vlnou tsunami, které se vyplnilo. Zemětřesení vygenerovalo celkem dvě vlny tsunami o výšce 130 centimetrů.

Vzhledem k ohromné vzdálenosti Aljašky od ostatních zemí USA a Kanady bylo varování před hrozbami vln tsunami brzy zrušeno. Epicentrum zemětřesení se nacházelo ve vzdálenosti osmdesáti kilometrů od Aleutského poloostrova.

Podle amerického geologického průzkumu došlo k epicentru zemětřesení ve dvě hodiny odpoledne v pondělí místního času. Hlavní město se od epicentra nachází takřka 800 kilometrů. Zemětřesení udeřilo v hloubce 35 kilometrů a po hlavním otřesu následovalo ještě několik slabších o síle pěti až šesti stupňů na Richterově stupnici.

Jihozápadní část Aljašky leží na zlomové linii a zemětřesení jsou tu poměrně častá. Většina obyvatel v nejbližších městech se preventivně odebrala do výše položených oblastí. Za posledních šest let zasáhlo oblast Kodiak šest menších vln Tsunami.

Otřesy byly patrné i ve sto padesát kilometrů vzdáleném městečku Cold Bay. Dále došlo i k evakuaci několika desítek obyvatel v pobřežních oblastech. Další evakuace nařídila policie ve městě Homer a nařídila stovkám obyvatel, aby se na několik hodin odebrali do výše položených oblastí.

Díky vzdálené poloze zemětřesení nedošlo k žádným zraněním ani větším škodám na majetku. Pracovníci meteorologické služby v Los Angeles a San Diegu uvedli, že na západním pobřeží nehrozí žádné nebezpečí. Vlny Tsunami zasáhly jen Havajské ostrovy, ale ani zde nebyly hlášeny škody.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu