ZMĚNIT MÍSTO

Tropická bouře Saudel drtí Filipíny

23.10.2020

Na Filipíny dorazila další silná tropická bouře, která se postupně přesouvá na Vietnam. Tropická bouře Saudel s největší pravděpodobností za několik dní zasáhne Vietnam, který se ještě nevzpamatoval z řádění bouře Nangka. Bouře Saudel přináší na Filipíny enormní množství srážek a vyvolala rozsáhlé záplavy v několika provinciích na jihu od hlavního města Manily.

Poté co zasáhla bouře Saudel Filipíny, začala pomalu směřovat na Vietnam, který byl v minulém týdnu zasažen povodněmi a sesuvy půdy. Na Filipínách muselo být během úterý evakuováno tisíce osob do bezpečí.

Podle meteorologů má největší vliv na místní klima probíhající jev La Niňa. Díky tomu bouře přináší enormní množství srážek, které paralyzují tuto oblast povodněmi. Nejvíce srážek spadlo v provincii Quezon a záchranáři zde evakuovali stovky obyvatel pomoci lodí a záchranných člunů. Guvernér Danilo Suarez podotkl, že deště v provincii zcela zaplavily hlavní i místní silnice.

V jižních provinciích na Filipínách bylo evakuováno nejméně šest tisíc obyvatel. Díky včasné evakuaci nebyly zatím hlášeny žádné oběti na životech. Místní obyvatelé jsou na podobně silné bouře připraveni, protože Filipíny každoročně zasáhne průměrně dvacet tropických bouří.

V tuto chvíli už voda na Filipínách pomalu opadá a tropická bouře Saudel míří nezadržitelně na Vietnam. Meteorologové očekávají, že bouře udeří v plné síle, jakmile dorazí k Paracelsovým ostrovům v Jihočínském moři.

Při posledních záplavách a sesuvech půdy ve Vietnamu zahynulo 105 obyvatel a dvě desítky se stále pohřešují. Ve stavu pohotovosti je v tuto chvíli i sousední Laos, protože sem by mohla bouře dorazit ke konci týdne, poté co opustí vietnamský Danang.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu