ZMĚNIT MÍSTO

Léto 2020 bylo v Česku nejdeštivější za uplynulé desetiletí

24.10.2020

Česká republika má za sebou z meteorologického hlediska nejdeštivější léto za poslední desetiletí. Díky tomu byla dočasně vyřešena situace ohledně půdního sucha a na mnoha místech se zvýšil i stav podzemních vod. Letošní léto bylo teplotně spíše průměrné, ale zároveň bylo chladnější než v předcházejících třech letech.

Prakticky od května letošního roku pravidelně na našem území pršelo a na více než devadesáti procentech území se půda nasytila do hloubky jednoho metru. Nejvíce srážek spadlo během června, napršelo dvojnásobné množství dlouhodobého průměru pro tento měsíc. Srážkově nadprůměrný byl i srpen, jen v červenci spadlo o něco méně srážek, než je dlouhodobý průměr.

Z dlouhodobých statistik, které eviduje Český hydrometeorologický ústav už přes 60 let vyplývá, že rok 2020 byl šestým nejdeštivějším za posledních šest dekád. Množství srážek, které během léta spadlo, je však individuální pro samotné kraje. Nejvíce srážek spadlo na Vysočině a Pardubickém kraji. Naopak nejméně srážek spadlo v Libereckém a Ústeckém kraji.

Z hlediska teplot bylo letošní léto spíše průměrné. Počet tropických dnů, kdy teplota vzduchu přesáhla hranici třiceti stupňů Celsia, bylo 28. Oproti předešlým rokům, je to výrazně méně. V roce 2018 bylo zaznamenáno dokonce 44 tropických dní. Tropické noc byla zaznamenána letos v létě jen patnáct dnů.

Nadprůměrně srážkový je letos i začátek podzimu. Na většině území České republiky spadlo velké množství srážek, což vedlo ke zvýšení hladiny horních i spodních toků a lokálním záplavám.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu