ZMĚNIT MÍSTO

Blýskavice

24.10.2020

Dá se říci, že blýskavice je viditelný elektrický výboj v troposféře. Jedná se o blesky, které nedoprovází hřmění jako při bouřce a jsou viditelné nejvíce za horkých letních nocí. K pozorování blýskavice je potřeba jasná obloha a meteorologové se domnívají, že se jedná o vzdálené záblesky bouří nacházejících se 80 - 200 kilometrů daleko.

Blýskavice se často vyskytují v tropickém pásmu, kde panují vysoké teploty, ale setkat se s nimi můžete čas od času kdekoli. Na tom, že blýskavice jsou odlesky vzdálených bouřek, se shodlo několik vědců včetně Mohna a Hildebrandssona ze Skandinávie. Hřmění je neslyšitelné, protože se bouře nachází velmi daleko.

Jedna skupina vědců tvrdí, že blýskavice představují tiché výboje atmosférické elektřiny uvolňované formou trsových výbojů nebo zředěnými plyny. Zároveň podotýkají, že trsové výboje jsou spatřitelné i během zimy.

Letos bylo možné blýskavice spatřit v Česku během letních bouřek. Tento pozoruhodný meteorologický jev bylo možné z horských oblastí za jasné viditelnosti vidět až do vzdálenosti sto padesáti kilometrů.

Při pozorování blýskavice mějte na paměti, že se bouřka vždy nachází ve vzdálenosti několika desítek kilometrů. Přes den je spatřitelná pouze za splnění určitých podmínek. Jedná se především o kombinaci tmavých oblaků a jasné oblohy, díky čemuž je snížena míra osvětlení. Noční blýskavice jsou za jasné noční oblohy pozorovatelné až do vzdálenosti dvou set kilometrů.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu