ZMĚNIT MÍSTO

Bouře Zeta zasáhla Yucatán a směřuje do Mexického zálivu

26.10.2020

Meteorologové varují, že se nedaleko Mexického zálivu utvořila tropická deprese Zeta, která rychle posílila na bouři směřující na mexický poloostrov Yucatán. V polovině týdne už bude svými větry ohrožovat pobřeží Mexického zálivu. Bouře Zeta vznikla v sobotu ve vodách Karibiku nedaleko Kuby a v této chvíli ji doprovází větry vanoucí rychlostí 85 kilometrů za hodinu.

Tropická bouře Zeta se pravděpodobně přiblíží k pobřeží Mexického zálivu už ve středu. Rostou obavy z dalšího posílení bouře až na sílu hurikánu. Zeta vstoupí na severní pobřeží Mexického zálivu a přinese do oblasti silné nárazové větry a vydatné srážky. Bouřkové počasí zasáhne oblast od Louisiany až po Panhandle na Floridě.

Bouře Zeta je dvacátou sedmou pojmenovanou bouří letošní mimořádně aktivní hurikánové sezóny v Atlantickém oceánu. Pracovníci Národní meteorologické služby podotýkají, že tak byl vyrovnán rekord z roku 2005, kdy bylo zaznamenáno rovněž 27 bouří.

Všichni obyvatelé Louisiany a Floridy doufají, že dojde k oslabení bouře po vstupu na pevninu. Pro Louisianu je to už pátá silná bouře, která zasáhne tento stát na jihu USA. Guvernér Louisiany John Bel Edwards už podnikl přípravy na kontakt s bouří Zeta, ale vše komplikuje fakt, že ještě nebyly odklizeny škody napáchané bouřemi Delta a Laura.

V letošním roce už udeřilo na USA celkem deset bouří a Zeta může být jedenáctou. Ze statistik vyplývá, že to je rekordní počat za jeden rok. Předcházející bouře nesly jména Berta, Cristobal, Fay, Hanna, Isaias, Laura, Marco, Sally, Beta a Delta.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu