ZMĚNIT MÍSTO

Dost vody jen v některých řekách, a to díky vypouštění rybníků

24.10.2013

 24. října 2013 - Praha (ČTK) - Před prodlouženým víkendem, který slibuje naprůměrně teplé počasí, je dostatek vody jen v řekách, kde se vypouštějí rybníky pro podzimní výlovy. A to navíc pouze na některých místech, upozornil Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu. Nižší vodní stavy jsou podle něj typické pro závěr vodácké sezony. 
   

Nejlépe je na tom s vodou Lužnice, ale i tam už průtok klesá, protože výlovy se chýlí ke konci. Dobře splavná je rovněž Sázava včetně peřejí v úseku mezi Krhanicemi a Pikovicemi. Podle Jančara si však vodáci musejí dávat pozor na jezy, které odebírají vodu pro malé vodní elektrárny, a na stavbu jezu v Lesní. Vodáci se mohou vydat také na Jizeru, Labe a Orlici. Pod Týništěm nad Orlicí bude v sobotu zamykání Orlice. 
    Jinde je situace horší, Vltava i Otava jsou prakticky na minimech. Na Vltavě navíc začne po víkendu platit zákaz plavby nad lipenskou přehradou. "Malinko lépe je na tom Ohře, kde v Karlových Varech teče více jak 15 kubíků, a také Berounka s více než 30 m3/s v Berouně," doplnil Jančar. Na hranici sjízdnosti se pohybují menší toky vhodné pro jednodenní akci jako Úhlava, Radbuza, Mže či Bílina.
    Na Moravě jsou bez problémů splavné jen velké toky - Morava pod Postřelmovem, Dyje pod Znojmem a Odra od Ostravy. V poslední jmenované je vody dost díky ostatním přítokům. Jinde se vodáci nesvezou. "Bečva či Moravice jsou typicky podzimní s průtoky hluboko pod sjízdností a jen dolní toky Jihlavy či Svratky mohou nabídnout z nouze krátké vodácké úseky," dodal Jančar. 
    Vodácká sezona končí. Akce sice pokračují sporadicky i v průběhu listopadu a prosince, ale široká veřejnost se v zimě na řeky 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu